När man är ute på långa vandringar som sträcker sig över flera dagar så är det en hel del saker man behöver ha med sig. Samtidigt vill man självklart hålla nere på packningen så mycket man bara kan. Något som är svårt att rationalisera bort är utrustning som vindskydd eller tält som möjliggör att man får skydd mot regn och vind när det är dags att sova. Många gillar känslan av att sova mer öppet, ute i det fria utan tält, och då är ju ett bra vindskydd eller tarp ett måste. Vindskydden kan även användas som ett komplement till tältet. Några av de produkter vi skriver om längre ner på sidan är väldigt mångsidiga och kan ha flera olika nyttiga användningsområden.
De 5 bästa vindskydden 2025
Vi har granskat en stor mängd vindskydd som finns på marknaden idag. Nedan har vi valt ut fem stycken favoriter. Ett bra vindskydd ska vara så lättviktigt som möjligt utan att för den skull tumma på kvalitén. Varenda gram räknas när man är ute och vandrar. Det sista man vill göra är ju att släpa på onödig vikt, då det oftast är mycket man behöver ha med sig i ryggsäcken. Självklart måste vindskyddet se till att hålla vatten och vind borta från oss som uppehåller oss under det. Samtliga av nedan produkter gör ett utmärkt jobb med sina främsta uppgifter. Vi har valt ut de bästa vindskydden i lite olika storlekar samt prisklasser så at det ska gå att hitta något för alla.
1. Eagle Nest Outfitters DryFly
Detta är en tarp/regnskydd av allra högsta kvalitet. Denna produkt är väl testad och genomgången för att man verkligen ska kunna lita på den i alla lägen. Produkten är ett mycket bra väl för oss som verkligen är beroende av vår utrustning för att klara oss på vandringen. När man väl gett sig ut så vore det katastrofalt om vindskyddet inte höll måttet. Därför tvekar vi inte att betala några kronor extra för exempelvis en produkt som denna som vi vet kommer hålla i längden.
Detta är en mångsidig produkt som skyddar dig mot de flesta typer av väder. Skyddet håller regn, vind såväl som solens strålar borta från dig när du är ute i naturen. Tack vare smarta materialval så har tillverkaren lyckats hålla vikten nere (totalt ca 600 gram) samtidigt som man skapat en produkt med högsta möjliga tålighet. Duken är gjord av Ripstop-nylon som tål allt det man kan tänkas utsätta vindskyddet för under veckor och månader i utomhusmiljön.
Detta skydd fästes i åtta punkter. Väl korrekt fastsatt så finns det inte mycket som kan rubba skyddet.
2. Nordisk Voss Tech Tarp
Detta är en premiumprodukt för den som vill ha det allra bästa. Om man investerar i en tarp som detta är mar förmodligen en person som tänker vara ute en hel del i naturen. Även om denna produkt kostar mer än de flesta andra vindskydden vi undersökt så är denna produkt väl värd sitt pris om man ser till kvalitet samt användningsområden. Detta vindskydd är nämligen oerhört mångsidigt. Nordisk Voss Tech Tarp kan användas som tält och hängmatta, den kan även bäras av dig personligen som en mycket effektiv och kvalitativ regnponcho. Om man har behov av en presenning så fungerar detta vindskydd även utmärkt som det. Otroligt nog kan denna produkt även användas som en bår om olyckan skulle inträffa ute i det vilda. Uppvikt som bår har Nordisk Voss Tech Tarp nio stycken stadiga handtag. Båren tål i denna form upp till hela 500 kg.
3. Sydvang tarp
Detta är ett relativt billigt men väldigt bra vindskydd från norska tillverkaren Sydvang. Tack vare att denna produkt är så pass lättviktig är den perfekt till alla typer av campingaktiviteter där man behöver förflytta sig mycket i terrängen, och därmed vill ha så lätt packning som bara möjligt. Oavsett om du är ute och vandrar, paddlar eller cyklar i kombination med camping så är detta en perfekt följeslagare att ha med sig. Trots att vindskyddet är tunt och lättviktigt så känns det väldigt robust när det väl är uppspänt.
Detta vindskydd skyddar mot sol, vind och regn, alltså just de yttre faktorer man vill kunna skydda sig mot när man campar. Det är enkelt att fästa skyddet i de objekt som finns tillgängliga. Fästpunkterna kan till exempel vara träd om man inte har med sig egna stolpar att fästa i. En praktiskt detalj med denna tarp som vi gillar skarpt är att själva påsen till skyddet är integrerat i produkten. På detta sätt vet man alltid var man har packpåsen då den inte kan komma bort från själva vindskyddet.
4. Exped Solo Tarp
Om man söker ett bra litet vindskydd som väger så lite som bara möjligt så kan Exped Solo Tarp vara det bästa valet. Detta vindskydd kan ge skydd till upp till två personer. Unikt med detta vindskydd är att det samtidigt som det är löjligt lätt att bära faktiskt ger ett riktigt bra intryck när det är uppspänt. Denna produkt håller en god kvalitet och håller självklart både vind och regn borta. Sömmarna på tyget är tejpade för att säkerställa att vattnet inte kan ta sig igenom. Vi vill även ge ett extra plus för de knutfria och smidiga linorna som ser till att uppsättandet går snabbt och smidigt varje gång.
Detta är en produkt som kommer hålla i längden. Om du söker ett vindskydd för en eller två personer investera helst i en produkt som denna. Även om det finns billigare alternativ så håller många av dem inte måttet. Med denna produkt sparar man pengar över tid då detta är ett vindskydd man kommer kunna använda år efter år.
5. Hilleberg Tarp 10 UL
Detta är ett stort och rejält vindskydd som ger många möjligheter, även för upp till ett mindre sällskap. Trots att detta är en produkt som utgör ett riktigt rejält skydd så är den väldigt lätt och platsbesparande när den är hopvikt. Hemligheten bakom detta vindskydds överlägsna egenskaper är materialet, som tillverkaren kallar Kerlon. Kerlon-tyget är tunt men ändå väldigt effektivt mot vind och vatten. Det ska sägas att Hilleberg göra flera olika vindskydd av samma typ, fast i olika storlekar. De har även varianter med olika tjocklek på Kerlonet.
Detta är ett mångsidigt vindskydd som man kan använda till många olika syften. Vissa gillar till exempel att sova direkt under sitt Hilleberg Tarp 10 UL för att få en häftigt vildmarksupplevelse. Vindskyddet går även bra att använda som baldakin till ditt befintliga tält.
Hur valde vi produkter till vår bäst-i-test-topplista?
Vi som ligger bakom friluftstopplistan har stor erfarenhet av friluftsliv och att använda vindskydd. Tillsammans har vi genom åren testat många olika vindskydd och tarpar. Vi har inte haft möjlighet att testa alla vindskydd i vår lista ute på fältet, vi vet dock vilka material som fungerar och vilka märken som har de bästa produkterna. För att välja ut de bästa vindskydden i vår lista har vi tagit hjälp av publicerade tester i tidningar och på nätet, exempelvis på Trailspace. Vi har även gått igenom lämnade kundomdömen, något som ofta kan ge värdefull kompletterande information. Vi här även gått igenom material och sammansättning av de olika produkterna. Till sista har vi vägt in prissättning när vi gjort vår rangordning. De produkter vi har valt ut erbjuder alla en hög kvalitet i förhållande till deras prislappar.
Äldre recension
Snugpak all weahter shelter G2
Detta är ett vindskydd med den unika formen av en romb. Formen gör vindskyddet väldigt mångsidigt, det är bara du själva som sätter gränserna. Väl uppsatt är detta skydd mycket effektivt mot väder och vind. Beroende på hur du sätter linorna kan du skapa olika former på ditt vindskydd. Linorna går bra at fästa i träd eller så klart medtagna pinnar, eller varför inte använda dina egna vandringsstavar.
Detta är ett snyggt designat vindskydd som även är funktionellt. Priset på detta vindskydd är relativt lågt, därför kan det vara ett bra första vindskydd för den som börjat upptäcka friluftslivet. Materialet är tåligt polyester.