Det är få saker som slår friheten i att campa. Med ett bra tält blir det bekvämt och smidigt att ge sig ut, vare sig man ska på långvandring eller bara ta in på en campingplats. För solocamparen, eller för den som gillar att ha sin eget lilla utrymme, är ett enmanstält det bästa alternativet. Enmanstält har blivit allt populärare på senare år och idag finns det en uppsjö av olika modeller att välja bland.
De 5 bästa enmanstälten 2024
Vi har granskat en mängd av de enmanstält som finns att få tag på just nu. Nedan har vi valt ut de fem tält vi gillar allra bäst. Ett bra tält ska hålla en hög kvalitet så att det verkligen tål att användas år efter år. Ett bra tält måste självklart även ge god komfort att sova i, och vara tåligt mot väder och vind. Tältet ska klara av att hålla kyla, fukt och myggor borta. Våra utvalda tält håller alla en hög kvalitet i förhållande till deras prislappar. Vi har försökt att välja ut tält ur lite olika prissegment så att det ska gå att hitta något som passar för alla. Trevlig läsning.
1. MSR Hubba NX
Detta är är ett tält som är designat för att vara så lätt att vandra med som bara möjligt. Tältet väger endast 1,12 kilo, något som är riktigt bra med tanke på hur slitstarkt och robust tältet faktiskt är! Detta tält är väldigt populärt bland användarna och en riktig storsäljare.
Detta tält designat för att ge så mycket användbar golvyta som möjligt i innertältet, något som såklart är tacksamt när man är ute på äventyr. Tältet har också en relativt stor vestibul där man kan ställa de delar av packningen man inte behöver ta med in i innertältet. En annan fördel med detta tält är att det är väldigt enkelt att sätta upp. Detta märks särskilt när man flyttar tältplats dagligen. Ett plus även för kompressionssäcken som håller nere på packningens yta.
2. Hillenberg Enan
Detta är ett enmanstält i premiumklassen som vunnit flera utmärkelser. Vi kan verkligen förstå varför detta tält utsetts till bäst i test i sin klass. Detta tält togs fram med målsättningen att skapa ett tält med så låg vikt som bara möjligt, utan att tumma på de kvalitetsegenskaper som kännetecknar tälten från Hillberg. I klartext betyder detta att man tagit fram ett tåligt och väldigt robust tält som väger mindre än vad man hade förväntat sig av ett tält i denna kvalitén.
Tack vare rejäla stålstänger som håller uppe tältet så känns det tryggt och stabilt även när det blåser. Själva innertältsväven är mycket tunn för att hålla nere vikten. Samtidigt så är yttertältsduken så pass skyddande att man inte behöver oroa sig för att kyla eller fukt ska nå dig som ligger i tältet.
Det unika med detta tält är dess väldigt goda ventilation. Ventilationen ser till att hålla dig sval och torr. De öppnare delarna i innertältsduken är täckta av ett knottsäkert myggnät. Om man behöver mer isolering går det att smidigt fälla ner luckor för att täcka nätdelarna. Detta tälts enda nackdel är att det kostar relativt mycket. Vi tycker dock att Hillenberg Enan är väl värd pengarna med tanke på den överlägsna kvalitén som erbjuds.
3. Jack Wolfskin Exolight I
Detta är ett enmanstält med smidighet i fokus. Tältet är lätt att bära och det går väldigt snabbt och smidigt att montera upp det när man väl hittat sin campingplats för natten. Trotts att tältet är relativt tunt så är det designat för att motstå kraftig vind och regn. Själva designen på den upprätthållande strukturen är en av hemligheterna till varför tältet är så tåligt mot vinden.
En fördel med detta tält är att det inte behöver så många tältpinnar i marken eftersom dess struktur stödjer sig självt. Detta gör att tältet är lämpligt att sätta upp på lite mer otillgänglig mark såsom stenhällar med mera. Innertältet är helt gjort av myggnät och sätts fast under yttertältet, vilket går väldigt snabbt och underlättar tältresningen om det skulle regna.
4. Vela I Extreme
Detta är ett tält som erbjuder gott om utrymme för en person. Tältet är robust och byggt för att hålla även under de mer äventyrligare expeditionerna. Detta är även ett tält som prioriterar det rent visuella upplevelserna på turen. Ena sidan på tältet kan nämligen öppnas upp helt, så att man kan njuta av de förhoppningsvis vackra ställena man slagit läger på. Själva golvytan inne i tältet får formen av en triangel när tältet är uppsatt. Formen på ytan gör därför att man får gott om plats att förvara packningen i ena hörnet av tältet.
Detta är ett tält för en person av allra högsta kvalitet. Tältet är lättviktigt och smidigt att bära runt på under vandringen. Väl uppsatt är tältet dock mycket robust och stabilt. Detta tält är designat för alla 4 säsonger!
5. Terra Nova Zephyros Compact 1
Detta är ett relativt billigt tält som ändå upprätthåller en god kvalitet. Tältet är tåligt och så pass ombonat så at det håller för att använda vår till höst. Eftersom tältet kan resas med innertält och yttertält sammankopplade så går det oerhört snabbt att slå läger. Detta tält är därför väl lämpat att ha med sig på vandringen där man byter lägerplats från dag till dag.
Vi gillar det faktum att det finns gått om plats i tillhörande väska till tältet. Tack vare att väskan är så rymlig så är det bara att rulla ihop tältet och stoppa ner i väskan när man ska dra vidare. Man behöver på detta sätt inte spilla dyrbar tid på att försöka få tältet att passa i väskan, något som ibland kan vara ett problem hos andra tälttillverkare.
Trots sitt låga pris tycker vi att detta är ett snyggt och funktionellt tält som vi räknar med kommer hålla för många års aktivt användande.
Hur valde vi tälten till vår bäst i test topplista?
För att välja vilka tält vi skulle ha med i vår lista, har vi gått igenom flertalet olika recensioner och tester som är publicerade online. Vi har även gått igenom kundomdömen för att kunna gallra ut de bästa kandidaterna. När vi gallrat ner antalet kandidater betydligt så påbörjade vi en noggrann granskning av de återstående enmanstälten. Med hjälp av vårt teams mångåriga egna erfarenheter av camping så har vi granskat tältens egenskaper och sammansättning.
En viktig parameter i vår bedömning är hur mycket värde i förhållande till pris de olika produkterna erbjuder. Det var även viktigt för oss att få med ett lite billigare tält i listan då camping ska kunna vara något för alla. Samtliga produkter i vår bäst i test lista håller en hög kvalitet, är tåliga mot väder och vind och är relativt enkla att hantera. De tält vi skriver om känner vi oss därför trygga med att rekommendera som bra köp.
Vad ska man tänka på när man sover i tält?
När man sover i tält finns det såklart en del saker man bör förbereda innan man ger sig ut. Särskilt viktigt blir det så klart att vara förberedd om man tältar själv och inte har någon annan att förlita sig på. Nedan följer några tips på saker du bör tänka på. För mer tips se Friluftsfrämjandets artikel i frågan.
A och O när man sover i tält är att ha tillräckligt varma kläder med sig. Om det är varm så behöver man självklart inte använda alla sina kläder. Skulle det bli svettigt så går det alltid att skala av sig plagg. Skulle det däremot vara så att det blir ovanligt kallt något dag som kommer man bittert få ångra om man inte tagit med sig extrakläder.
När man tältar så bör man alltid ha med sig en bra ficklampa eller pannlampa. När mörkret faller så kan det bli utmanade att utföra vissa sysslor utan bra belysning. Att slå upp ett tält i mörker utan en pannlampa är inte att rekommendera.
En annan sak man bör tänka på när man tältar är att anpassa ventilationen efter vädret. Om man inte är vaksam så kan fukt byggas upp inne i tältet, något som kan störa nattsömnen och ge allmänt obehag. Ett fuktigt tält riskerar också att mögla om du inte får bort fukten innan du viker ihop tältet.